Wiśnia

Wiśnie hoduje się od ponad dwóch tysięcy lat. Owoce te charakteryzujące się lekko kwaśnym smakiem, są bogatym źródłem żelaza, miedzi, sodu, manganu, potasu, fosforu i wapnia, a także kwasów owocowych, witaminy A i C. W medycynie naturalnej uważane są za środek chroniący  przed zaburzeniami serca. Zawierają substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. Oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, dzięki obecności pektyn w swoim składzie. Korzystając z sezonu warto zainteresować się wiśniami, aby znalazło się dla nich miejsce w naszej codziennej diecie. Wiśnie działają antybakteryjnie, odtruwająco, przeczyszczająco, przeciwzapalnie.

Są źródłem silnych przeciwutleniaczy, a dokładnie antocyjanów, które spowalniają procesy starzenia. W szczególności polecane są osobom pragnącym zgubić zbędne kilogramy, gdyż świetnie zmniejszają uczucie głodu. Charakteryzują się niską kalorycznością (garść to około 30 kcal). Wiśniowy napar jest doskonałym rozwiązaniem w walce z bólem reumatycznym.

Życzymy smacznego!!!

Pamiętajcie jednak, aby nie popijać wiśni wodą, gdyż może się to skończyć biegunką.

wis

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s