Pomidor

Pomidor dotarł do Europy po 1492 roku – po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Ich ojczyzną jest Ameryka Południowa, w której te czerwone warzywa rosną od 8 tysięcy lat! Do Polski trafiły dzięki królowej Bonie. Kiedy ludzie przekonali się, że warzywo ma niepowtarzalny smak i właściwości, zaczęli się nim masowo zajadać.

Pomidory zawierają cenny składnik – likopen – barwnik, który nie tylko nadaje im głęboki, czerwony kolor, ale przede wszystkim wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki, dlatego ma silne właściwości antynowotworowe.

Pomidory w 93% składają się z wody, a w 100 g mają tylko 15 kcal. Dzięki zawartości błonnika dają nam uczucie sytości, dzięki witaminie C poprawiają stan naszej skóry. Witamina C dotlenia ją i wzmacnia naczynia krwionośne. Pomaga utrzymać nasze włosy w dobrej kondycji. Natomiast witamina młodości zapobiega zmarszczkom i przeciwdziała starzeniu się.

Ponadto czerwone warzywa pomagają obniżać ciśnienie tętnicze i cholesterol, tym samym chroniąc nas przed zawałem serca, udarem mózgu i chorobami układu krążenia.

pomidor

Źródło – abczdrowie.pl

Reklamy

Jeden komentarz na temat “Pomidor”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s