Przepis na konfiturę z pigwy do herbaty

Konfitura z pigwy dodana do herbaty zadziała podobnie do cytryny – rozjaśni i zmieni jej smak na bardziej kwaskowaty, za to dostarczy znacznie więcej składników odżywczych.

Jak zrobić konfiturę z pigwy? Umyj 1,5 kg owoców pigwy, obierz ze skórki, pokrój w ósemki. Następnie wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki (możesz także zetrzeć je na tarce jarzynowej). Całość wrzuć do garnka z zagotowaną wodą i gotuj do miękkości (ok. 30-40 minut), od czasu do czasu mieszając. Odcedź owoce i przełóż na patelnię. Następnie zasyp je cukrem (ok. 4 szklankami) i łyżeczką cynamonu i podsmażaj, aż staną się bardzo gęste i przybiorą ciemno pomarańczową barwę (ok. 30 minut). Przyrządzoną w ten sposób konfiturę można spożyć od razu lub przechowywać zapasteryzowaną w słoikach.

Reklamy

Jeden komentarz na temat “Przepis na konfiturę z pigwy do herbaty”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s