Przepis na sok z pigwy na przeziębienie

Umyj 1 kg owoców pigwy i każdy z nich przekrój na 4 części (nie obierając ich ze skórki). Potem wydrąż pestki i pokój pigwę w cienkie plasterki. Następnie układaj je warstwami w dużym słoju, każdą z nich przesypując cukrem (w sumie należy zużyć 0,5 kg). Zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce na około 4-5 dni, mieszając jego zawartość raz dziennie. Wytworzony syrop przelej do słoików i pasteryzuj około 10 minut. Sok jest gotowy do spożycia.

W tradycyjnej medycynie ludowej w celu zwalczenia przeziębienia czy grypy do szklanki soku z pigwy dodaje się 1-2 łyżeczki miodu pszczelego.

Reklamy

Jeden komentarz na temat “Przepis na sok z pigwy na przeziębienie”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s