DZIAŁAMY w kuchni / vol.2

Pieczone jabłka z owsianką

20150322_194239

Czas przygotowania około 15-20 minut.

Porcja około 130 kcal

Składniki dla czterech osób (cztery porcje)

  • 4 jabłka średniej wielkości
  • szczypta cynamonu
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
  • szczypta kardamonu
  • szczypty cukru trzcinowego
  • szczypta startej skórki z cytryny lub pomarańczy (w naszym przepisie użyliśmy skórki z cytryny)

1

Piekarnik nagrzać do 180° C.

Jabłka umyć.

Odkroić od góry kapelusze.

2

 

Z jabłek wydrążyć łyżką gniazda nasienne.

20150322_125014

Każde jabłko oprószyć w środku cynamonem. Przykryć kapeluszem. Skórkę całego jabłka po nakłuwać widelcem.

Jabłka ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Piec około 25–30 minut.

20150322_125418

 

20150322_192842

Mleko podgrzać. Wrzucić płatki owsiane. Gotować, mieszając, aż owsianka nabierze odpowiedniej gęstości.

20150322_125057

Jabłka wyjąć z piekarnika, zdjąć kapelusze.

20150322_193658

Napełnić owsianką.

20150322_193245

Wierzch posypać cynamonem, kardamonem, cukrem i skórką startą z cytryny. Przykryć kapelusikami.

20150322_194307

Smacznego! 🙂

Gotowe danie.

20150322_194530

Polecamy na śniadanie 🙂

 

Pozdrawiamy

Aga & Krzysiu

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s