DZIAŁAMY w kuchni / vol.4

Tym razem przedstawimy Wam przepis na batony zbożowe, które zrobiły furorę podczas majówkowej wyprawy rowerowej 🙂
Batony są doskonałą przekąską energetyczną, a według zgodnej opinii uczestników wycieczki, batony są smaczniejsze od tych dostępnych w sklepach. Co najważniejsze, nie zawierają konserwantów i innych podejrzanych składników. Dodatkowo możecie je łatwo dostosować do własnych preferencji poprzez dobór ulubionych bakalii.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki zarodków pszennych
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 szklanka rozgniecionych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 – 1/2 szklanki miodu w zależności od preferencji
  • 5 łyżeczek masła
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2/3 łyżeczki soli
  • ok. 300 g suszonych owoców (żurawina, pokrojone w kostkę daktyle, rodzynki itp.)

Powyższe ilości składników starczają na ok. 24 średniej wielkości batony.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Orzechy włoskie rozkrusz na drobne kawałki. Możesz to zrobić np. przez włożenie ich do woreczka foliowego i uderzanie patelnią, kubkiem itp.

W naczyniu żaroodpornym zmieszaj ze sobą płatki owsiane, zarodki pszenne, orzechy, ziarna słonecznika. Wstaw je do piekarnika i opiekaj ok. 20 minut mieszając co chwilę, aby się nie spaliły.

01

Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia i lekko spryskaj go olejem (np. przez posmarowanie nasączonym ręcznikiem papierowym).

Do garnka wlej miód, dodaj brązowy cukier, masło, wanilię oraz sól. Doprowadź do wrzenia stale mieszając.

02

Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj przypieczone suche składniki oraz owoce suszone. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby upewnić się, że dobrze się ze sobą skleiły.

03

Po wymieszaniu przełóż granolę do przygotowanej wcześniej blachy. Całość ugnieć za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki.

04

Zakryj brzegi granoli, połóż papier do pieczenia na wierzch i mocno przyciśnij dłonią na całej powierzchni. Składniki muszą być mocno zbite, aby batony nie rozpadały się w trakcie krojenia czy przechowywania (np. w plecaku).

05

Odczekaj 2-3 godziny aż granola całkowicie wystygnie. Następnie rozwiń ją z papieru i ostrożnie przełóż na dużą deskę do krojenia. Pokrój na batony naciskając z góry na duży nóż bez piłki.

08

Owiń batony w folię spożywczą, żeby było je łatwo spakować na wyprawę, do pracy czy szkoły. Możesz je również przechowywać w hermetycznym pojemniku. Pamiętaj jednak aby oddzielić je od siebie warstwą papieru, żeby się nie posklejały.

07

Smacznego!

Marta & Tomek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s