Liczi

Liczi chińskie znane także, jako śliwka chińska, liczi czy też bliźniarka smaczna uprawiane jest przede wszystkim w Chinach, Azji południowo-wschodniej, Indiach, Japonii, Australii, USA oraz południowej Afryce. Owoce rosną na długowiecznie zielonych drzewach, dochodzących nawet do 30 metrów wysokości. Mają podłużne czy też kuliste kształty, a dzięki jaskrawemu zabarwieniu przypominają z daleka truskawki lub maliny. Jadalna część to tak zwana osnówka znajdująca się tuż pod czerwoną lub żółtą skórką. Miąższ jest przezroczysty, sprężyście galaretowaty.

lychees-605397_1280

Ten niskokaloryczny owoc (66 kcal w 100 g) zawiera 11 – 21% cukru, około 1% białka, 1% kwasów organicznych oraz bardzo duże ilości witaminy C (71,5 mg – 119% RDA). Wiele badań wskazuje, iż konsumpcja owoców bogatych w kwas askorbinowy wspomaga nasz organizm w walce ze stanami zapalnymi i wolnymi rodnikami. Liczi jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B – tiamina, niacyna, kwas foliowy, które odgrywają kluczową rolę w procesach metabolicznych węglowodanów, tłuszczów i białek. Zawiera też potas (171 mg – 3,5% RDA) oraz miedź (0,148 mg – 16% RDA). Nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu. Obecnie zyskuje coraz większą popularność w medycynie.

Owoce liczi przetwarzane są głównie na kompoty, syropy, likiery, sałatki owocowe, koktajle czy desery. Można je zamrażać, suszyć, a przede wszystkim spożywać na surowo. Mają one soczysty, słodki smak.


RDA – z języka angielskiego, Recommended Dietary Allowance, czyli zalecane spożycie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s