DZIAŁAMY w kuchni / vol. 5

CHŁODNIK

W tym miesiącu w DZIAŁAMY w kuchni przedstawiamy przepis na chłodnik. Jest to idealna propozycja na cieplejsze dni.  Delikatny, smaczny po prostu pycha.  Po składniki najlepiej wybrać się na stragan, mamy wtedy pewność, że warzywa są dobre i świeże.

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • 2 – 3 buraki
  • 1 – 2 ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • koperek
  • 1 l kefiru
  • sól, pieprz, czosnek

Sk-adniki 

Krok 1:

Zaczynamy od przygotowania botwiny i buraków. Buraki gotujemy w koszulkach, aż będą miękkie. Botwinę kroimy i krótko podgotowujemy, zostawiamy razem z wodą.

Botwina (6)

IMG_20150528_191512

Krok 2:

Ogórka i rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. .

 Ogórek (1)

Rzodkiewka (4)

 Krok 3:

Siekamy szczypiorek i koperek.

Koperek

Krok 4:

Po ugotowaniu buraków obieramy je, kroimy w kostkę i blendujemy razem z botwiną.

Zblendowane buraki i botwina

Krok 5:

Dodajemy wszystkie warzywa, kefir i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem jeśli ktoś lubi. Odstawiamy do lodówki na ok. 1-2 h.

Mieszanina

Krok 6:

Chłodnik podajemy schłodzony z pokrojonym jajkiem ugotowanym  na twardo. Przyozdabiamy rzodkiewką i koperkiem.

Ch-odnik

Smacznego 😉

Asia i Krzysiek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s