Rukola

Znana wszystkim rukola znowu cieszy się wielką popularnością na polskich stołach. Jest to tak zwana rukiew siewna, bądź też rokietta siewna. Mimo, iż z wyglądu przypomina sałatę, to należy do rodziny kapustowatych. Dziko rośnie w basenie Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym, w Azji Zachodniej, Afryce czy też na Kaukazie i w Turkmenistanie. Uprawiana jest także w innych rejonach świata, takich jak Europa, Afryka Południowa, Indie, Australia, Nowa Zelandia oraz Ameryka Północna. W Polsce także zdarzają się uprawy rukoli.

rucula

Rukola ma lekko korzenny smak, a im starsza tym ostrzejsza. Jej liście spożywane jako warzywo dodawane są przede wszystkim do kanapek, surówek, sałatek, past serowych, jajek oraz do dań ciepłych, takich jak pizza, sosy (np. w pesto zastępuje bazylię), makarony. Wykorzystuje się ją także jako roślinę przyprawową do produkcji musztardy, stanowi zamiennik pieprzu, a z nasion wytłacza się olej.  Dla smakoszy dobra wiadomość – można ją wyhodować samodzielnie wysiewając w doniczce. A warto, bo jest ona świetnym źródłem glukozynolanów, które chronią nasz organizm przed nowotworami, a zawarte w niej wapń, żelazo i magnez wzmacniają naszą odporność. Jako zielone warzywo zawiera spore ilości kwasu foliowego. Obecna luteina i zeaksantyna (grupa karotenoidów) zapobiegają zaćmie i zwyrodnieniom plamki żółtej. Jest również bogata w witaminę C. Działa bakteriobójczo, gdyż zawiera aminokwasy siarkowe (to one nadają ostry smak). Dodatkowo jest niskokaloryczna i lekkostrawna, więc w sam raz na wiosenne metamorfozy 🙂

Reklamy

Jeden komentarz na temat “Rukola”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s