Truskawka

Truskawka to mieszanka dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych – pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej oraz z Ameryki Południowej – chilijskiej. Uprawiana jest w krajach, gdzie panuje klimat umiarkowany oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych. Największymi producentami na świecie są: Stany Zjednoczone, Hiszpania, Rosja i Chiny.

truskawka

Te czerwone, o bardzo delikatnym smaku owoce mają niewiele kalorii. Jedna szklanka (około 150 g) to zaledwie 42 kcal. Truskawki są przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C (82 mg w szklance), antyoksydantu zwalczającego wolne rodniki, co wzmacnia nasz organizm. Inne antyoksydanty to należące do grupy flawonoidów antocyjany, rezweratrol, czy też tanina. Przeciwutleniacze odgrywają kluczową rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, funkcjonowaniu układu krwionośnego. Nasza skóra wygląda pięknie i zdrowo. Wśród składników mineralnych na szczególną uwagę zasługują wapń, potas, żelazo oraz fosfor. Truskawki poprawiają naszą przemianę materii i procesy trawienne, dzięki błonnikowi pokarmowemu (frakcje rozpuszczalne – pektyny) oraz enzymowi rozkładającemu białka, tak zwanej bromelinie. Przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu.

Można je spożywać w świeżej postaci, przetwarzać na dżemy, kompoty, podawać jako desery, przechowywać w postaci mrożonej, a zalane gorącą wodą suszone liście pić, jako herbata. Dlatego nie ma na co czekać. Sezon jest krótki 🙂

Reklamy

2 myśli w temacie “Truskawka”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s