Działanie herbaty na nasz organizm

Herbata jest naparem przyrządzanym z młodych liści bądź nierozwiniętych pąków listków krzewu herbacianego Camelia Sinensis czyli kamelia chińska. Krzewy te najbardziej lubią rosnąć w regionach górskich, subtropikalnych, gdzie panuje wilgotne i gorące powietrze.

herb

Jest wiele rodzajów herbat. Różnią się one przede wszystkim zawartością składników swoistych, jak i cechami morfologicznymi, dzięki czemu wykazują odmienne właściwości. Wyróżnia się następujące kryteria podziału herbat: czas zbioru, kraj pochodzenia i rejon uprawy, kolejność zbieranych listków, sposób obróbki listków oraz forma surowca.

Wiadomo już od dawna, że herbata to jeden z najpopularniejszych na świecie napoi bezkalorycznych, na drugim miejscu po wodzie. Poprawia nasz nastrój i samopoczucie, działa rozkurczowo i moczopędnie oraz pobudza przemianę materii. Dzięki zawartości alkaloidów zwiększa i wzmacnia zdolność do koncentracji oraz zmniejsza senność i zmęczenie. Pamiętajmy jednak by czas zaparzania herbaty wynosił maksymalnie do 2 – 3 minut. Przy dłuższym parzeniu ekstrahujące związki polifenolowe oraz garbniki łączą się z kofeiną, dzięki czemu herbata oddziałuje uspokajająco i kojąco na organizm, a zwłaszcza na błonę śluzową żołądka.

Zawarte w herbacie czynne związki polifenolowe (katechiny, galusany) wykazują przede wszystkim działanie przeciwutleniające, przez co zmniejszają ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory, choroby sercowo – naczyniowe czy udar mózgu. Katechiny posiadają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, antybiotykowe i przeciwzapalne (opóźniają rozkład witaminy C – antyoksydant). Badania wykazały, że zawarte w zielonej herbacie katechiny działają antybakteryjnie w stosunku do bakterii Helicobacter pylori i mogą mieć zastosowanie terapeutyczne w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej żołądka. W stanach ostrego zatrucia na przykład alkoholem, tianina (garbnik) obecna w mocnej herbacie wiąże metale ciężkie, przez co ma działanie odtruwające. Warto dodać, że wraz ze spożyciem herbaty dostarczamy organizmowi łatwo przyswajalny mangan oraz fluor, który wzmacnia nasze zęby. Najwięcej prozdrowotnych właściwości przypisuje się zielonej herbacie, w której to zawartość katechin jest najwyższa, w suchej masie wynosi nawet do 30% oraz ze względu na sposób obróbki listków (brak fermentacji).

Pamiętajmy jednak, by nie spożywać więcej niż 10 – 12 filiżanek herbaty w ciągu dnia, gdyż zawarta w niej kofeina (w herbacie znana jako teina) może powodować nadmierną pobudliwość, a zawarte polifenole ograniczają wchłanianie żelaza, wapnia oraz magnezu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s