Ryby i owoce morza kontra warzywa z rodziny krzyżowych

2

Czy wiesz, że ryby i owoce morza są doskonałym źródłem jodu? Pamiętaj jednak, żeby nie łączyć tych produktów na talerzu z warzywami takimi jak brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, kalarepa, rzodkiewka, rzepak, jarmuż, gorczyca, rukiew wodna, rukola i chrzan. Produkty te zawierają bowiem związki wolotwórcze – goitrogeny, które utrudniają wchłanianie przez organizm jodu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania hormonów tarczycy. Jest to niezmiernie ważne w przypadku niskiej pracy tarczycy lub jej niedoczynności. Pamiętajmy, że tyczy się to surowych warzyw. Otóż gotowanie i fermentowanie (np. kiszona kapusta) dezaktywuje goitrogeny.

Reklamy

2 myśli w temacie “Ryby i owoce morza kontra warzywa z rodziny krzyżowych”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s