Kabaczek

Kabaczek zwany inaczej cukinią jest znany i uprawiany w Polsce  pod obiema nazwami.  „Cukinia” pochodzi od włoskiego zucca, czyli dynia.  W południowo wschodniej części Polski bardziej popularna nazwa to kabaczek. Warzywo pochodzi z Meksyku i terenów Ameryki Południowej.  Silnie wydłużone owoce o maczugowatym kształcie,  mogą osiągać od 10 do 40 centymetrów.   Są ciemnozielonego, żółtego i pomarańczowego koloru z jaśniejszymi plamkami. Kolor i kształt bywa różny,  w zależności od odmiany.

Kabaczek największą popularnością cieszy się w południowej części Rosji i na Bałkanach.  W Polsce coraz więcej osób przygotowuje przeróżne dania na jego bazie.  Ze względu na delikatny,  orzechowy smak można go spożywać na surowo,  smażyć,  gotować, dusić,  piec,  przygotowywać na grillu.  W kuchni poza owocami wykorzystywane są także kwiaty.

Cukinia to warzywo niskokaloryczne. 100 g produktu to zaledwie 16 kcal. Zawiera sporo cukrów,  witaminę C, PP, tiaminę oraz karoten.  Ogólnie ma niezbyt dużą wartość odżywczą, ale z kolei wysoką wartość dietetyczną. Poprawia przemianę materii.  Jest idealna dla osób odchudzających się.  Dodatkowy walor stanowi niska kumulacja metalów ciężkich oraz lekkostrawność.

Reklamy

Jeden komentarz na temat “Kabaczek”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s