Pietruszka

Pietruszka zwyczajna należy do rodziny selerowatych. Ta dwuletnia roślina rośnie dziko na półwyspie Apenińskim, Bałkanach oraz w północno-zachodniej Afryce. Na całym świecie przeważa jednak forma uprawna (występuje, jako warzywo) spożywana zarówno, jako korzeń, jak i część zielona. Pietruszkę stosuje się przede wszystkim, jako główny składnik zup, sałatek, a silnie pachnące liście służą do przyprawiania wielu potraw. W postaci suszonej lub mrożonej zachowuje większość swoich właściwości.

Właściwości pietruszki znane są od tysięcy lat i wykorzystywane w medycynie ludowej. Jest bogatym źródłem witaminy C oraz składników mineralnych, takich jak wapń, magnez czy potas, które to wpływają na krążenie krwi. Obecne w znacznych ilościach żelazo odgrywa istotną rolę w zwalczaniu anemii.

pietruszka

Dzięki jej spożyciu usuwane są toksyny z organizmu. Pomaga wywołać spóźnioną menstruację, poprzez wzmacnianie krwawienia. Co ważne działa rozkurczowo na mięśnie miednicy, przez co łagodzi bóle menstruacyjne. Wywary zalecane są przy wszelkich dolegliwościach z pęcherzem, prostatą oraz nerkami. Korzeń pietruszki jest moczopędny, co odgrywa rolę przy obrzękach, zaburzeniach z zatrzymaniem płynów w organizmie. Pietruszka odświeża oddech. Natka jest bogatym źródłem witaminy A, która oddziałuje na nasz wzrok. Ma właściwości antyseptyczne, pobudza procesy trawienia oraz zapobiega infekcjom układu moczowego. Warto dodawać ją do dań zwłaszcza w okresie osłabienia organizmu, gdyż zawiera witaminę C – antyoksydant, który wzmacnia nasz organizm.

Reklamy

Jeden komentarz na temat “Pietruszka”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s