Czym zastąpić sól?

Przeciętne spożycie soli wynosi około 10 gramów/osobę w ciągu dnia. Nie powinno ono przekraczać 1 grama.

1

Do braku soli w diecie można się przyzwyczaić. Po około 2 tygodniach nie poczujesz różnicy między dosalaną potrawą, a tą bez dodatku soli.

Czym możemy zastąpić sól?

  • Solą niskosodową
  • Sokiem z cytryny, pomidorów
  • Czosnkiem, cebulą, szczypiorem
  • Sokami owocowymi i warzywnymi
  • Ziołami i przyprawami – wanilia, cynamon, szafran, goździki, kminek, koper, czarnuszka, liście pietruszki, selera, lubczyku, estragonu; majeranek, szałwia, ziele angielskie, liść laurowy.

Unikaj przypraw na bazie glutaminianu sodu i dużej zawartości sodu – głównie mieszanki przypraw, gdzie głównym składnikiem jest sól.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s