Kuchnie Świata | Hummus

liban

W pierwszym odcinku nowego cyklu Kuchnie Świata opowiemy o Hummusie oraz opiszemy jak przygotować w domowym zaciszu.

Hummus jest potrawą pochodzącą z Libanu, bardzo popularną na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, ostatnio coraz częściej pojawiająca się w krajach europejskich.

hummus

Głównym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, którą jedzono na Bliskim Wschodzie i w Egipcie już jakieś 10 000 lat temu. Była popularną rośliną uprawianą w Mezopotamii i starożytnym Rzymie. Kto pierwszy zmieszał ziarna ciecierzycy i sezamu, nie wiadomo. Legenda jednak mówi, że hummus, z octem, zamiast cytryny, był podawany na dworze egipskiego sułtana Saladyna, w czasach wypraw krzyżowych.

Przygotowywanie hummusu jest jednym z elementów kulinarnej wojny pomiędzy Libanem a Izraelem. Największy talerz z hummusem przygotowany przez trzystu libańskich kucharzy w 2010 roku miał 10 452 kilogramy.  Tym wyczynem wpisali się do księgi rekordów Guinnessa. To dwukrotnie więcej niż wynosił poprzedni rekord – ustanowiony w styczniu w arabsko-izraelskiej wsi Abu Gosh.

Lebanese chefs prepare a massive bowl of hummus, weighing 22,046 pounds or 10,452 kilograms the size of Lebanon in square kilometers, during a bid to break a record previously held by Israel and reclaim ownership over the popular Middle Eastern dish, in Fanar, east of Beirut, Lebanon, Saturday May 8, 2010. Some 300 Lebanese chefs prepared the huge hummus plate and doubled the record achieved by cooks in an Arab town near Jerusalem in January that weighed around four metric tons and broke a previous record held by Lebanon. A Guinness World Records adjudicator confirmed that Lebanon now holds the record. (AP Photo/Hussein Malla)

Izrael zajmuje się eksportem hummusu do wielu krajów i jest przez Arabów oskarżany o przywłaszczenie sobie nazwy. Nie udały się jednak Libańczykom próby zastrzeżenia prawa korzystania z nazwy tej potrawy.

Hummus występuje w wielu wariantach, najczęściej jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita. Można go również jeść z sałatkami, pastami, kiszonymi warzywami, pieczonymi bakłażanami, falafelem, jak również z kebabem.

Wartości odżywcze hummusu

Hummus jest bardzo dobrym źródłem białka, jest bogaty w błonnik pokarmowy, dzięki któremu nasz układ trawienny funkcjonuje bez problemów, zapewnia uczucie sytości i pozwala skutecznie schudnąć.
Polecany jest również dla osób walczących z wysokim cholesterolem. Pasta z ciecierzycy i sezamu  to również bardzo dobre źródła żelaza, którego niedobór jest przyczyną anemii.

hummus_

Składniki

  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub wystudzonej ugotowanej

Przygotowanie

  • Ciecierzycę moczyć przez noc w zimnej wodzie, następnie gotować w tej samej wodzie z dodatkiem szczypty soli, do miękkości, pod przykryciem, przez około godziny – półtorej. W razie potrzeby uzupełniać wodę. Oczywiście można zastąpić taką ciecierzycę zastąpić ciecierzycą z puszki, należy ją tylko uprzednio odsączyć z wody.
  • Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć).Uprażony sezam zmielić, następnie dodać oliwę z oliwek i dokładnie zmiksować.
  • Do powstałej pasty (tahini) dodać pozostałe składniki – czosnek oraz sok z połówki cytryny. Ponownie zmiksować.
  • Stopniowo dodawać ciecierzycę i razem miksować na pastę. Następnie wlewać stopniowo wodę z gotowania ciecierzycy (lub odsączoną z puszki), a później w razie potrzeby zimną wodę (w sumie ok. 100 ml) i cały czas miksować aż powstanie jednorodna, gładka i kremowa masa.
  • Im dłużej miksujemy tym hummus będzie bardziej kremowy, mniej ziarnisty. Im więcej dodamy wody, tym będzie mniej gęsty. W razie potrzeby doprawić go solą.

Życzymy smacznego 🙂


źródło: wikipedia, kwestiasmaku.com 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s