Arbuz

Któż nie uwielbia arbuza? Zwany inaczej kawonem, pochodzi z regionu Afryki Południowej i należy do rodziny dyniowatych. Ma słodki i orzeźwiający smak. Miąższ może być ciemnoczerwony, pomarańczowy, żółty lub biały. Świetnie gasi pragnienie, gdyż w ponad 90% składa się z wody. 100 gramów produktu dostarcza około 30 kcal, co oznacza, że jest to produkt niskokaloryczny. Nie zawiera tłuszczu i ma niewielką zawartość sodu. Jest głównym źródłem witaminy A, C, B6 oraz nadającego kolor likopenu (15 – 20 mg w 2 szklankach produktu).

arbuz

Korzyści zdrowotne płynące ze spożycia arbuza:

  • Likopen chroni komórki przed uszkodzeniem i może zmniejszać ryzyko występowania chorób związanych z układem krwionośnym,
  • Likopen neutralizuje wolne rodniki, wraz z choliną przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych,
  • Poprawia przemianę materii i wpływa korzystnie na układ pokarmowy – zawiera błonnik pokarmowy,
  • Doskonale nawadnia nasz organizm, a jako produkt moczopędny zaleca się go szczególnie osobom mającym problemy z nerkami,
  • Dzięki witaminie A, skóra i włosy są nawilżone i prawidłowo rosną, owoc działa przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco,
  • Łagodzi ból mięśni po intensywnym treningu wytrzymałościowym,
  • Dzięki obecności antyoksydantów, w tym likopenu, może przeciwdziałać powstawaniu nowotworów.

Pamiętajmy jednak, by spożywać arbuza z umiarem, bo jest on źródłem cukrów (8,4 g w 100 gramach).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s