Kuchnie Świata | Czaszuszuli

Flag_of_Georgia.svg

Czaszuszuli, czyli gruziński gulasz z polędwicy wołowej, podawany z pieczonymi ziemniakami i kapustą zasmażaną jest jedną z potraw w kuchni gruzińskiej.

Czaszuszuli

Na zdjęciu porcja 600 g serwowana w Krakowie, po naszych wojażach związanych z półmaratonem w restauracji Gruzińskie Chaczapuri.

Jeśli jesteście zainteresowani przyrządzeniem potrawy w domu, poniżej zamieszczamy przepis:

SKŁADNIKI:

  • 1 kg wołowiny
  • 3 średnie cebule
  • 300-400 g pomidorów (mogą być np. z puszki)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 50 g natki kolendry
  • 50 g natki bazylii
  • 1 łyżeczka cząbru lub 3-4 gałązki świeżego
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • 2 strączki ostrej czerwonej papryki
  • sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wołowinę kroimy w kostkę 2×2 cm. Cebulę również drobno siekamy. Wołowinę i cebulę mieszamy ze sobą, wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy na jak najmniejszym ogniu, w do połowy przykrytym garnku. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, aby mięso się nie przypaliło. Jeśli używamy świeżych pomidorów, to należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Można także użyć pomidorów z puszki, których nie musimy obierać. Do miękkiego mięsa dodajemy pokrojone pomidory, ząbki czosnku pokrojone na plasterki, paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w krążki, bazylię i kolendrę drobno posiekane oraz zmielone ziarna kolendry. Całość mieszamy i dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą. Po tym czasie garnek zestawiamy z ognia i przykryty odstawiamy na 30 minut. Czaszuszuli podajemy gorące i obficie posypane natką kolendry. Najlepiej smakuje na drugi dzień.


Źródło przepisu znajdziecie TUTAJ

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s