Roszponka

Ciesząca się coraz większą popularnością roszponka ma wyjątkowy, lekko orzechowy smak, a jej ciemnozielone listki przypominają kształtem łyżeczki. Spożywana na surowo jest świetnym dodatkiem do sałatek oraz innych dań. Może też być podstawą do przygotowania pesto.

roszponka foto

Poniżej znajdziecie tabelę z przykładowymi składnikami odżywczymi obecnymi w roszponce.

[kliknij w tabelę, aby powiększyć]

tab1

Roszponka należy do rodziny kozikowatych, a pochodzi z Europy, terenów Azji Mniejszej oraz Afryki Północnej. W Polsce jest ona uprawiana, aczkolwiek znajdziemy także zdziczałe formy na siedliskach naturalnych. Dawne ludowe nazwy tego warzywa to na przykład kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, rapunkuł jarzynny, raszpanka, ruszponka.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s