Co to są prebiotyki i gdzie możemy je znaleźć?

Prebiotyk to składnik pożywienia, który wpływa korzystnie na organizm gospodarza poprzez wybiórcze pobudzanie wzrostu i/lub aktywności jednej lub określonej liczby bakterii w jelicie grubym (szczególnie w okrężnicy). Nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym człowieka.

Prebiotyk stymuluje rozwój takich gatunków szczepów bakterii jak: Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Może także skutecznie zmniejszać liczbę lub hamować aktywność chorobotwórczych organizmów.

p

Przykładem prebiotyku może być inulina obecna w dużych ilościach w korzeniu cykorii, wysuszonym czosnku.

Naturalne prebiotyki znajdziemy przede wszystkim w roślinach i wyciągach roślinnych, takich jak: czosnek, cebula, por, szalotka, szparagi, szpinak, groch, fasola, inne rośliny strączkowe, mniszek, topinambur oraz owies i banany.

Co robią w naszym organizmie?

  • hamują działanie bakterii kancerogennych w jelicie grubym,
  • zwiększają odporność organizmu,
  • obniżają poziom cholesterolu LDL,
  • stymulują utrzymanie kwasowości jelita na właściwym poziomie,
  • zwiększają wchłanianie składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo i cynk,
  • poprawiają przemianę materii.
Reklamy

2 myśli w temacie “Co to są prebiotyki i gdzie możemy je znaleźć?”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s