Ananas

Naturalnie rosnący w Ameryce Południowej owocostan ananasa jadalnego, potocznie zwany ananasem, wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i kosmetycznym. Jego waga przeciętnie osiąga około 1 – 2 kg. Odkryli go Europejczycy w 1493 roku na Karaibach. Obecnie uprawiany jest głównie w Stanach Zjednoczonych, Chinach, Tajlandii, Filipinach, Brazylii i Meksyku. Czas dojrzewania wynosi około 3 lata.

ananas

Ten tropikalny owoc jest świetnym źródłem witaminy C (w połowie pokrywa dzienne zapotrzebowanie), tiaminy, składników mineralnych, kwasów organicznych i błonnika pokarmowego.

Obecna w nim bromelina (mieszanina enzymów):

  • poprawia trawienie
  • redukuje stany zapalne
  • redukuje powstawanie skrzepów krwi
  • redukuje wydzielinę powstającą w gardle i nosie w czasie przeziębienia

Ananas w 75% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan. Ten składnik mineralny odpowiada w głównej mierze za mocne kości, może zapobiegać powstawaniu osteoporozy wśród kobiet po menopauzie.

Jeden plaster surowego ananasa (około 80 g) dostarcza mniej niż 50 kcal. Nie zawiera cholesterolu. W przypadku ananasa z puszki kaloryczność wynosi około 131 kcal. Zawartość cukru przekracza 30 gramów. Dlatego też przy wyborze produktu przetworzonego zwracajmy uwagę, aby był on w sosie własnym a nie syropie oraz bez dodatku cukru.

Pamiętajmy jednak, że nadmierne ilości ananasa mogą powodować biegunkę, nudności, wymioty czy też bóle brzucha, wysypkę. Może też wywoływać reakcje alergiczne u niektórych osób.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s