Kuchnie Świata | Surströmming

Flag_of_Sweden

Surströmming, czyli kiszony śledź bałtycki, to przysmak szczególnie doceniany w północnej Szwecji. Cecha charakterystyczna, z której Surströmming jest najbardziej znany, to intensywny odór wydobywający się z puszki tuż po otwarciu, przez co uznany został przez Japońskich badaczy za jeden z najbardziej cuchnących produktów spożywczych świata. Z tego powodu puszki otwierane są zazwyczaj na świeżym powietrzu lub pod wodą, a sam produkt nie jest zbyt popularny poza Szwecją. Jak zapewniają jednak Szwedzi, przy odpowiedniej technice jedzenia polegającej na ograniczeniu wdychania powietrza nosem, sfermentowany śledź smakuje wyśmienicie.

1024px-Surströmming

Tradycja przyrządzania tego specjału sięga szesnastego wieku. Śledzie łowione są w kwietniu i maju, tuż przed tarłem, kiedy są w najlepszej formie. Następnie przez kilka miesięcy fermentują w beczkach wypełnionych solanką w temperaturze 15-20 °C. Na początku lipca sfermentowane śledzie są puszkowane, a proces fermentacji trwa nadal, w wyniku czego po pewnym czasie puszka zmienia kształt. Z tego powodu niektóre linie lotnicze zabraniają przewozu puszek z Surströmming, uznając je za pojemniki pod dużym ciśnieniem, zagrażające wybuchem.

Surstroemmngsklaemma

Surströmming jest tradycyjnie podawany ze specjalnym rodzajem cienkiego chleba tunnbröd wraz ze szklanką tłustego sfermentowanego mleka podobnego do śmietany lub kieliszkiem mocnego alkoholu snaps. Często towarzyszą im również gotowane ziemniaki i drobno pokrojona cebula.

Puszki można nabyć w niemal każdym dużym sklepie spożywczym w Szwecji, szczególnie w sierpniu i wrześniu, kiedy produkty z bieżącego rocznika trafiają na półki sklepowe – odważnym polecamy spróbować przy okazji zwiedzania tego kraju.
Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s