Kuchnie Świata | Pyry z gzikiem

Flaga_Polski

Będąc w Poznaniu, przy okazji realizacji Korony Maratonów Polskich (więcej informacji tutaj) nie odmówiliśmy sobie przyjemności związanej ze skosztowaniem regionalnej kuchni. W Pyra Barze skonsumowaliśmy danie: PYRY Z GZIKIEM. Przyjmuje się, że jest to jedna z najbardziej znanych z poznańskich potraw. Prosta i smaczna, podawana głównie na piątkowe bezmięsne obiady. Pierwotnie przeznaczona dla biedniejszej części wielkopolskiego społeczeństwa. Dzisiaj rarytas kulinarny i sposób na zachowanie rodzimej tradycji.

Pyry z gzikiem

Będąc w Poznaniu koniecznie musicie jej skosztować. POLECAMY.

Danie jest tak sycące, że można wziąć jedną porcję na dwie osoby.
Możecie także spróbować wykonać danie sami w domu.
Poniżej zamieszczamy przepis w naszej opinii dla minimum 4 osób

PYRY Z GZIKIEM

Składniki:

  • 1 kostka białego sera śmietankowego
  • 0,5 szklanki śmietany (18%)
  • 0,5 cebuli
  • garść szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 1 kg ziemniaków

Wykonanie:

Ser wymieszać bardzo dokładnie ze śmietaną (względnie jogurtem naturalnym). Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodać cebulkę i szczypiorek oraz przyprawić do smaku. Ziemniaki ugotować w mundurkach, bo bez zachowania tego elementu potrawa traci na swojej wyjątkowości. Jako dodatek można podać też surowe masło.


źródło:
http://regionwielkopolska.pl/kultura-ludowa/kuchnia-regionalna/pyry-z-gzikiem.html)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s