Mandarynka

Podobna nieco do pomarańczy mandarynka to owoc rosnący na krzewie dochodzącym do 8 metrów wysokości. Uprawiana głównie w klimacie sub- i tropikalnym pochodzi najprawdopodobniej z Azji Południowej. Intensywnie pomarańczowe owoce są mniejsze od pomarańczy, a skórkę łatwo można oddzielić od miąższu. W zależności od odmiany mają słodki czy słodko kwaśny smak. I tak na przykład klementynka, czyli skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą ma aromatyczny miąższ, słodkawy, kwaskowaty smak. Z kolei tangelo to mieszaniec mandarynki z grejpfrutem.

Mandarynkę spożywa się głównie na surowo. Można też przetwarzać je na kompoty, dżemy, syropy, nalewki. Otrzymywane z liści olejki eteryczne stosuje się w przemyśle spożywczym, kosmetycznym.

Główne korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji mandarynek to:

mandarynka_zalety

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s