Kuchnie Świata | Kung Pao

chiny

Kurczak Kung Pao wywodzi się z kuchni syczuańskiej. Powstało w południowo-zachodnich Chinach. Nazwa pochodzi od Ding Baozhen (1820-1886), a późnej dynastii Qing. W oryginale bardzo pikantne bazujące na pieprzu sichuan. Można je znaleźć na całym obszarze Chin z wieloma regionalnymi modyfikacjami.

01

Konsumpcja przygotowanych osobiście potraw jest nadzwyczaj przyjemnym rytuałem. Jeszcze większą przyjemnością jest fakt wspólnego gotowania. Zwłaszcza po udanym starcie biegowym, jakim niewątpliwie był trzeci epizod naszych zmagań na wydmie w Falenicy. W sobotnie południe postanowiliśmy osobiście sprawdzić jeden z przepisów z kuchni azjatyckiej. Wybraliśmy przepis na kurczaka KUNG PAO (z lekką modyfikacją, bowiem nie dodaliśmy ostrych papryczek chilli).

02

Przed wspólną pracą trzeba się pokrzepić. Energii będzie potrzeba wiele…

03

Składniki (6 porcji)

  • 1,5 kg mięsa z uda kurczaka pokrojonego na małe kawałki
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej

04

  • mały korzeń imbiru obranego i pokrojonego w cienkie półplasterki
  • 3 cebule pokrojone w kostkę
  • 3 czerwone papryki pokrojone w kostkę 2 x 2 cm
  • 1 opakowanie oleju kokosowego
  • 7 łyżek sosu ostrygowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • sól morska
  • pieprz
  • 5 torebek ryżu jaśminowego

05

Sposób przygotowania

Pokrojonego kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obsypujemy 3 żyłkami skrobi ziemniaczanej.

06

Smażymy małymi partiami w głębokim tłuszczu.

07

Usmażone mięso odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

08

Obieramy imbir i kroimy w cienki półplasterki

09

Przygotowujemy paprykę krojąc ją na kawałeczki

10

Kroimy cebulę. Aby uniknąć efektu płakania cebuli warto ją przekroić na pół po czym schować na kilka chwil do zamrażalnika

11

W kolejnym naczyniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego.

12

Podsmażamy na nim cebulę, imbir,

13

Następnie dodajemy kurczaka, orzechy i paprykę. Smażymy cały czas energicznie mieszając

14

Podlewamy całość 1 szklanką przegotowanej wody, doprawiamy do smaku sosem ostrygowym, sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Cały czas mieszamy.

15

Gotowe danie konsumujemy w gronie wspaniałych ludzi

16

Życzymy Wam smacznego

Marta, Zuza, Karolina, Adrian, Tomek, Rumek

17

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s