Buraki a aktywność sportowa

Niedawno przedstawialiśmy Wam korzyści wynikające z konsumpcji buraków. Okazuje się, że mogą one także zwiększać wytrzymałość i wydolność sportową. Są bowiem doskonałym źródłem azotanów. Otóż w wyniku spożywania buraków, zwiększa się ilość azotanów we krwi, które następnie przekształcają się w tlenek azotu (NO). Związki te przyczyniają się do rozszerzania naczyń krwionośnych, a także regulują ciśnienie krwi. Dzięki temu w trakcie ćwiczeń znacznie więcej tlenu oraz składników odżywczych dociera do mięśni, co w efekcie obniża koszt tlenowy ćwiczeń (mięśnie funkcjonują w sposób bardziej energooszczędny). Możemy ćwiczyć dłużej i z większą intensywnością.

fresh beets with leaves and clear soup in tall glass isolated on white

Zwłaszcza w wyścigu kolarskim czy biegu, trwającymi między 4 a 30 minut, buraki mogą pomóc w poprawie czasu. Należy spożywać je codziennie przez tydzień czasu lub też 1 – 2, 5 godziny przed treningiem, jako sok z buraków (około 500 ml), skoncentrowany sok z buraków (około 170 ml) lub postaci gotowanej (200 g).

Udając się do toalety nie zdziwmy się czasowo zabarwionym na różowo moczem czy stolcem.

Azotany znajdziemy także w mniejszych ilościach w szpinaku, selerze, rukoli, kapuście, cykorii czy też porze.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s