Kuchnie Świata | Guacamole

Flag_of_Mexico_1917-720x480

W dzisiejszym odcinku KUCHNI ŚWIATA przedstawimy meksykański sos na bazie awokado – Guacamole.

Ten pyszny meksykański sos swoje początki miał już w czasach azteckich. Nazwa Guacamole pochodzi z języka nahuatl (co oznacza awokado i sos).

6335755856_712e6fa965_b

Jak zrobić Guacamole?

Istnieje wiele przepisów na przygotowanie tego sosu, które zależą zarówno od dostępności składników jak i od osobistych upodobań. Podstawowym składnikiem jest AWOKADO. Do niego dodajemy szczyptę soli i odrobinę soku z limonki lub cytryny.

Awokado należy najpierw pozbawić pestki a następnie włożyć do miski (w Meksyku używa się w tym celu specjalnego naczynia tzw. molcajete – które ma kształt kamiennego moździerza) i rozetrzeć nożem lub widelcem, dodany później sok z limonki zapobiega zmianie koloru startego owocu. Inne składniki sieka się albo kroi i miesza z wcześniej przygotowanym awokado.

Istnieje kilka rodzajów Guacamole, można do podstawowej wersji dodać – pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. My polecamy również ze świeżą bagietką.

Mimo że guacamole wywodzi się z Meksyku, stało się bardzo popularną przekąską, szczególnie w USA (kuchnia tex-mex).

guacamol

Reklamy

Jeden komentarz na temat “Kuchnie Świata | Guacamole”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s