Awokado

Awokado, zwane inaczej smaczliwką, rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Było ono wykorzystywane już ponad 7000 lat p.n.e. w Meksyku. Obecnie uprawia się je głównie w Amerykach, w mniejszym stopniu Afryce, Azji oraz Europie południowej.

Owoce mają zazwyczaj gruszkowaty kształt. Kremowo zielonkawy miąższ, stanowiący około 85% owocu, otoczony jest grubym, zielonym egzokarpem. Mogą być spożywane na surowo w postaci sałatek, przystawek, jako zamiennik tłuszczu zwierzęcego, gdyż doskonale się rozsmarowują. Należy dodać, że awokado ma także zastosowanie w różnych kuchniach etnicznych, na przykład guacamole w Meksyku czy też wegetariańskie sushi.

Smaczliwka używana jest także w kosmetyce. Łagodzi podrażnienia skóry, odżywia ją.

awokado

Awokado jest bardzo kaloryczne – 100 gramów to aż 160 kcal. Owoc średniej wielkości ważący około 270 gramów to ponad 430 kcal.  Spowodowane jest to dużą zawartością tłuszczu (15,3 g/100 g), w tym kwasy jednonienasycone (11,51 g/100 g). Bardzo ważną rolę odgrywa tutaj kwas oleinowy, który korzystnie wpływa na obniżenie cholesterolu oraz przeciwdziała nowotworom. Tłuszcze zwiększają przyswajalność składników odżywczych, głównie witamin w nich rozpuszczalnych.

Potas (600 mg/100 g) obniża ciśnienie krwi, odpowiada za prawidłową pracę serca, a witaminy C, A oraz E mają działanie antyoksydacyjne.

Zawartość węglowodanów to jedynie 0,4 g/100 g. Należy dodać, że awokado jest dobrym źródłem białka – 1,9 g/100 g. Doskonale wypełnia żołądek, dzięki czemu zmniejsza apetyt.

Reklamy

Jeden komentarz na temat “Awokado”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s