DZIAŁAMY w kuchni / Vol.17

Pasztet z soczewicy. Przepis sprawdzony w praktyce w trakcie Świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Uczestnicy wspólnych rodzinnych biesiad mogą zgodnie potwierdzić 🙂 Gorąco zachęcamy do tego kulinarnego wegetariańskiego wyzwania.

PRODUKTY:

  • 250g czerwonej soczewicy
  • Natka pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • Sól, pieprz, papryka ostra ( lub dowolne przyprawy )

01

WYKONANIE:

Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu, po czym ostudzić.

Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać do tego startą na tarce marchewkę, a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek lub drobno pokrojony.

Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku przez kilka minut, aż całkowicie rozmięknie.

02

Wszystkie składniki, po ostudzeniu wymieszać ze sobą i zblendować.

03

Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

04

Piec pasztet w temperaturze 200 stopni od 40 minut do godziny. Sprawdzić patyczkiem czy jest już dobry.

05

Po upieczeniu uzyskujemy następujący efekt.

06

SMACZNEGO Zuza & Rumek 


 

Źródło przepisu: http://miloscwbrzuchumam.blox.pl/2013/11/Prosty-pasztet-z-soczewicy.html

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s