Kuchnie świata | Paella

flaga spa

Kiedy byliśmy w Hiszpanii próbowaliśmy różnych tamtejszych przysmaków. Jednak  w pamięć najbardziej zapadła nam Paella, która już pierwszego dnia została polecona nam przez właściciela pewnej restauracji. Paella jest to danie kuchni hiszpańskiej wywodząca się z Walencji oparta na bazie ryżu i szafranu. Sama nazwa paella pochodzi od naczynia służącego do jej przygotowania: metalowej patelni z dwoma uchwytami. Ryż  jest podsmażany i gotowany, najczęściej zawiera kawałki owoców morza, mięsa królika, drobiu i warzyw.

Występuje kilka rodzajów paelli, oto niektóre z nich:

Paella Verduras – wegetariańska paella to najprostsza wersja tego dania. Zawiera sezonowe warzywa, groszek, paprykę, czosnek i oliwę z oliwek.

Paella verduras

Paella  Valenciana – paella z mięsem ( z królika lub kurczaka ), ślimakami, pomidorami, papryką, fasolą oraz oliwą z oliwek, aktualnie ślimaki nie zawsze są stosowane.

Paella valenciana

Paella de Marisco –  najpopularniejsza wersja, czyli paella z owocami morza: kalmarami, krewetkami, małżami i warzywami.

Paella de marisco

Paella Mixta – jest to wersja mieszana, czyli taka która zawiera zarówno mięso jak i owoce morza.

Paella mixta

Paella Negra – jest to najbardziej wyjątkowa odmiana paelii, czyli czarna paella, której nazwa pochodzi od koloru barwnika – atramentu kałamarnicy.

A-ARROZ-NEGRO

Paella jest to danie jednogarnkowe i powinno być podawane w tym samym naczyniu w którym zostało przygotowane. Do przygotowania paelli stosuje się ryż średnioziarnisty, ponieważ ryż długoziarnisty nie wchłonie odpowiedniej ilości  soków i aromatów. Ryżu  po dodaniu nie należy mieszać . Gotujemy danie tak długo aż ryż przesiąknie całą potrawą a inne składniki będą gotowe. Przed podaniem paelli należy odczekać 5-10 min wtedy smakuje jeszcze lepiej. Należy pamiętać, że najważniejsze są odpowiednio dobrane składniki i sposób przygotowania, na których opiera się cały smak i sekret dania.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s