Psianka podłużna

Nazwa zwyczajowa to bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna czy bakman. Warzywo pochodzi z Afryki, Indii i Arabii. Jest ono uprawiane w większości regionów świata, w tym w Polsce. Soczysty, o sprężystej skórce ma kulisty i wydłużony kształt, fioletowy lub brunatny kolor. Z botanicznego punktu widzenia to 100% owoc, podobnie jak należący do tej samej rodziny psiankowatych pomidor.

bakłażan

Co warto wiedzieć o bakłażanie:

  • jest niskokaloryczny – 100 gramów dostarcza około 20 kcal
  • w 90% składa się z wody
  • jest dobrym źródłem magnezu, potasu i wapnia, co gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia
  • związki fenolowe obecne w skórce jak np. antocyjany są silnymi antyutleniaczami
  • obecna nasunina spowalnia angiogenezę, czyli proces rozwoju komórek rakowych
  • zawiera spore ilości błonnika, co doskonale wpływa na przemianę materii
  • dodatkowo błonnik wstrzymuje procesy biosyntezy cholesterolu w wątrobie

Nie bez przyczyny psianka podłużna znana jest, jako gruszka miłosna. Uznaje się ją, jako afrodyzjak. Nie należy jej spożywać na surowo.

Reklamy

Jeden komentarz na temat “Psianka podłużna”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s