Kuchnie Świata | Shakshuka

izra

Shakshuka to izraelski tradycyjny pomysł na śniadanie. W Polsce niestety nie jest jeszcze popularna, mimo wspaniałego smaku i tak prostego przygotowania. Tradycyjna Shakshuka to sadzone jajka na lekko pikantnym sosie z pomidorów, papryki i innych warzyw. Choć w Izraelu można spróbować wielu jej odmian – ze szpinakiem i fetą czy z cebulą i kiełbaskami, najlepsza pozostaje pomidorowa klasyka. Jesienią i zimą, kiedy pomidory jakie są w naszym zasięgu nie są smaczne, możemy je zastąpić sokiem, np. sokiem Tymbark 100% pikantny pomidor.
2
Składniki dla dwóch osób:
  • 6 pomidorów
  • 1 czerwona papryka (średniej wielkości)
  • 1 papryczka chili (średnio ostra)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • po dwa jajka na osobę
  • do smaku: słodka czerwona papryka, sól, cukier,
  • szczypta kuminu lub kminku (jeśli lubicie)
  • natka pietruszki
  • do smażenia: oliwa, olej
Sposób przygotowania
1. Pokrój w kostkę: cebulę, czerwoną paprykę, papryczkę chili i obrane ze skórki pomidory.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
3. Dodaj czerwoną paprykę, czosnek, papryczkę chili i łyżkę oliwy. Wszystko razem podsmaż. Następnie dodaj pomidory i gotuj, aż zmniejszy się ilość sosu.
4. Przypraw słodką papryką, cukrem i solą (dodaj inne przyprawy jeśli chcesz). Dokładnie wymieszaj.
5. Na końcu wbij jajka i przykryj patelnię pokrywką, co sprawi, że żółtka okryją się białkową powłoką. Potrawę podawaj po ścięciu się białek. Posyp natką pietruszki. Smacznego.
1

źródło: na4widelce.blogspot.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s