Malina

Należąca do rodziny różowatych malina właściwa jest rośliną wieloletnią występującą na całym obszarze Polski. Krzewy dorastają do 2 metrów wysokości. Któż nie zasmakował jej czerwonych, owłosionych, małych pestkowców zebranych w owoc zbiorowy potocznie zwany „malinami”? Najlepiej umyć je pod niskim ciśnieniem wody tuż przed spożyciem.

Pyszne, pachnące i aromatyczne maliny spożywane są na surowo, w postaci przetworów: soki, dżemy, konfitury. To doskonałe źródło witamin (C, E, B1, B2, B6) składników mineralnych (wapń, potas, magnez, żelazo), błonnika oraz kwasów organicznych (salicylowy, jabłkowy, cytrynowy).

malina

Maliny mają działanie:

  • przeciwgorączkowe – pobudzają gruczoły potowe (parujący pot obniża temperaturę ciała);
  • przeciwzapalne – zawarte antyoksydanty zwalczają wolne rodniki (na szczególną uwagę zasługuje kwas elagowy);
  • antynowotworowe
  • antybakteryjnie;
  • mogą być pomocne w łagodzeniu bóli miesiączkowych poprzez rozkurczanie mięśni gładkich.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s