Kuchnie Świata | Precelek krakowski

Flaga_Polski

Wybierając się do małopolski nie sposób nie skosztować wyśmienitego wyrobu piekarniczego, jakim jest precelek krakowski. Owalny pierścień z wewnętrznym splotem łączącym owal precelka ramiennie w dwóch miejscach, ma jasnozłocistą bądź ciemno-złocistą barwę z charakterystycznym połyskiem.  Smakiem przypomina skórkę dobrze wypieczonej bułki. Jest kruchy i lekki o twardej konsystencji.

precel krakowski

Precelek krakowski wpisany jest na listę produktów tradycyjnych w Polsce (województwo małopolskie) od września 2005 roku. Pierwsze wzmianki sięgają XIII wieku. Był to wyrób ekskluzywny. Początkowo prawo do jego wypieku mieli jedynie piekarze zrzeszeni w cechu, których piekarnie znajdowały się w obrębie plant.  Za panowania króla Jana III Sobieskiego wypieki wykonywano także poza murami miasta Krakowa. Do dzisiaj są one ręcznie robione na podstawie zachowanych receptur przez liczne piekarnie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s