DZIAŁAMY w kuchni / Vol.21

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem


00

SKŁADNIKI

Ciasto:
25 dag mąki (1 ½ szklanki);
3 jajka;
1 szklanka mleka;
1 szklanka wody (najlepiej mineralnej, gazowanej);
1 – 2 łyżki stopionego masła, oliwy lub oleju;
cukier;
sól;

Nadzienie:
1 mała cebula;
45 dag mrożonego szpinaku;
3 ząbki czosnku;
2 średniej wielkości piersi kurczaka;
opakowanie sera feta;
oliwa z oliwek lub olej;
sól;
pieprz;
ulubione przyprawy do smaku;
ser żółty;

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać i wsypać do wysokiego naczynia, dodać jajka, szczyptę soli, pół łyżeczki cukru, tłuszcz i mleko. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować.

01

Gładką masę rozrobić wodą, przykryć i pozostawić na 30 minut. Średnią patelnię lekko natłuścić olejem. Na rozgrzaną patelnię wylewać niewielką chochelką ciasto naleśnikowe.

02

Ciasto rozprowadzić równomiernie poruszając patelnią i smażyć na małym ogniu, aż powierzchnia naleśnika obeschnie. Odwrócić i zarumienić.

03

Przygotowanie nadzienia:

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie.

04

Dosłownie na kilka chwil dorzucamy drobno posiekany czosnek. Nie można smażyć go zbyt długo, aby nie stał się gorzki. Następnie dokładamy mrożony szpinak. Wszystko razem podsmażamy. W kolejnej fazie na patelnię wrzucamy drobno pokrojone, przyprawione wcześniej, kawałki kurczaka.

05

Po tym, jak kurczak się zarumieni dokładamy ser feta oraz przyprawy.

06

Przygotowane nadzienie układamy w naleśniku. Gotową potrawę można posypać startym żółtym serem.

07

Idealnie smakuje we dwoje.
Życzymy smacznego Zuza & Rumek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s