DZIAŁAMY w kuchni / Vol.22

W 22 odcinku DZIAŁAMY W KUCHNI przedstawiamy Młodą kapustę z dodatkami.

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 4 średniej wielkości cebule
  • pęczek świeżego koperku
  • przyprawy: pieprz, sól, kwasek cytrynowy
  • opcjonalnie 100 g smalcu lub masła (w naszym wydaniu skorzystaliśmy ze smalcu)

01

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w „piórko”. Kapustę poszatkować.

02

Wszystko wsadzamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy smalec, sól i pieprz. Gotujemy do uzyskania miękkości.

03

Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku kwaskiem cytrynowym oraz dodajemy pocięty świeży koperek.

Wg starego, sprawdzonego sposobu kapusta uzyskuje najlepsze walory smakowe na drugi dzień od gotowania – kiedy doszczętnie przeniknie przyprawami.

Finalnie pozostaje delektować się soczystym smakiem młodej kapusty. W naszej opinii idealnie uzupełnia się w połączeniu z młodymi ziemniakami i mięsem – wedle preferencji.

04

Smacznego Zuza i Rumek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s