Rzodkiewka

Znana już w czasach starożytnych rzodkiewka to warzywo korzeniowe, o specyficznym ostrym smaku. Może być czerwona, biała, fioletowa lub czarna, o długim cylindrycznym kształcie lub okrągła.

rzodkiewka białaRzodkiewka fioletowa

rzodkiewka czerwonarzodkiewka czarna

Co takiego ma w sobie rzodkiewka, że warto ją uwzględnić w swoim jadłospisie?

  • Zawiera bardzo mało kalorii (16 kcal/100 g);
  • Jest sycąca, dzięki czemu szybko zaspokaja głód;
  • Ma niski indeks glikemiczny;
  • Zawiera dużo wody, co zapewni doskonałe nawodnienie;
  • Doskonałe źródło błonnika pokarmowego;
  • Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, takie jak brak łaknienia, nadfermentacja jelita, niestrawność;
  • Idealnie oczyszcza z toksyn żołądek, wątrobę oraz nerki;
  • Ma działanie wykrztuśne, co ma kluczowe znaczenie przy astmie i schorzeniach oskrzeli;
  • Doskonałe źródło potasu – kluczowe znaczenie dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze;
  • Zawarte związki siarki gwarantują mocne włosy i paznokcie;
  • Działa bakteriostatycznie i grzybobójczo;
  • Sok z rzodkiewki pomoże przy gorączce;
  • Obecne antocyjany nie tylko nadają kolor, ale zapobiegają stanom zapalnym, redukują ryzyko powstawania chorób związanych z układem krążenia

Przy wyborze rzodkiewki pamiętajmy, aby zwrócić uwagę także na jej liście. Nie powinny mieć żadnych przebarwień, co może świadczyć o nadmiernej ilości azotanów.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s