Kuchnie Świata | Sałatka szopska

fla

Wybierając się w południowo-wschodnie rejony półwyspu bałkańskiego warto spróbować lokalnej kuchni. Jedną polecanych potraw jest Sałatka Szopska – klasyczna przystawka bułgarskiej kuchni. Popularna jest także w niektórych regionach Serbii, Macedonii i w Czarnogórze. Często spożywana jest wraz z rakiją.

Nazwa sałatki – Szopska, wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów.

Składniki:

  • 3-4 pomiodory
  • ogórek zielony
  • 2 duże papryki
  • cebula
  • kawałek słonego sera (najlepiej jak jest to oryginalny bułgarski ser szopski, ser owczy)
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 czarne oliwki
  • pieprz, sól, pietruszka – do smaku

Warzywa kroimy w niewielkie kawałki (z papryki usuwając nasiona), polewamy oliwą, mieszamy, a z wierzchu posypujemy serem. Dodajemy szczyptę siekanej natki pietruszki, 2-3 oliwki i solimy do smaku (choć nie jest to konieczne, gdyż sam ser jest dosyć słony).

bulgarski-obiad9

Istnieje także wersja, w której do sałatki dodaje się paprykę przypieczoną (aż do zwęglenia skórki). Skórkę należy uprzednio usunąć. Całość można także oprószyć tłuczonymi orzechami włoskimi.


źródło – wikipedia, przepisyzpodrozy.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s