DZIAŁAMY w kuchni / Vol.23

Co powiecie na smalec w wersji wegetariańskiej?

Schłodzony smalec z fasoli wyśmienicie smakuje w połączeniu ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Składniki:

  • Ugotowana fasola – 1 ½ szklanki
  • Cebula – 2 sztuki średniej wielkości
  • Jabłko – 1 sztuka średniej wielkości
  • Liść laurowy – 2 liście
  • Ziele angielskie – 1 ziarno
  • Goździk – 1 sztuka
  • Lubczyk – ½ łyżeczki
  • Zimna woda – ¼ szklanki
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz świeżo mielony

Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie, której powinno być 3 razy więcej niż nasion fasoli.

20160420_122823

Po około 12 godzinach opłukać i gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękka.

P1160018

Do blendera wrzucić odcedzoną fasolę, wodę oraz sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem.  Następnie przełożyć do miski.

solom

Obrane cebule pokroić w drobną kostkę, a jabłko w większe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebule, jabłko, liście laurowe, ziele angielskie, goździk i lubczyk. Dusić na małym ogniu do momentu aż cebula zmieni kolor.

P1160016

Po zdjęciu z patelni usunąć przyprawy. Blendować przez chwilę na niskich obrotach.

Wymieszać razem z fasolą. Kawałki cebuli oraz jabłka powinny być wyczuwalne. Doprawić pieprzem i sosem sojowym wedle uznania.

P1160021

Smacznego,

Marta & Tomek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s