Jak uporać się z zaparciami?

Zdrowe osoby wypróżniają się zazwyczaj co 1 bądź 2 dni. Zdarza się jednak, że dochodzi do zaburzeń czynności przewodu pokarmowego i cierpimy na zaparcia, które to mogą występować 4–6 dni, a nawet 10 czy 14. Zazwyczaj spowodowane są one:

• zbyt niskim spożyciem błonnika pokarmowego;
• nieodpowiednią ilością płynów;
• niską aktywnością fizyczną;
• lekami, na przykład przeciwdepresyjnymi, zawierającymi     atropinę, kodeinę;
• chorobami przykładowo porfirią, chorobą Hirschsprunga.

Zaparcia

Duża grupa osób boryka się z tym problemem. Zazwyczaj, poza wymienionymi czynnikami, za główną przyczynę uznaje się czynnik psychologiczny, a dokładnie skrępowanie, wstyd, ciągły pośpiech czy niesprzyjające okoliczności i warunki do spełnienia potrzeby fizjologicznej. Oczywiście można zastosować leki przeczyszczające, ale nie zapominajmy, że w nadmiernych ilościach mogą uszkodzić błonę mięśniową jelita grubego. Dlatego też podstawą leczenia i prewencji zaparć przewlekłych jest większe spożycie błonnika pokarmowego oraz płynów. Dzięki temu, że włókno pokarmowe wchłania wodę zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek, co zapobiega zaparciom.

Główne źródła błonnika pokarmowego w żywności podano w tabeli poniżej (zawartość na 100 g produktu podano w nawiasie):

Produkty zbożowe z pełnego przemiału (pełnoziarniste) Pieczywo żytnie – pumpernikiel (6,4), chleb żytni pełnoziarnisty (6,1)
Kasza gryczana (5,9)
Kasza jęczmienna perłowa (6,2)
Ryż brązowy (8,7)
Otręby pszenne (42,4)
Płatki żytnie (11,6)
Musli z orzechami i rodzynkami (9,7)
Rośliny strączkowe Fasola czerwona (25)
Soja (15,7)
Fasola biała(15,7)
Orzechy i nasiona Migdały (12.9)
Orzechy kokosowe suszone (23,5)
Wiórki kokosowe (21,1)
Owoce Daktyle (8,7)
Jeżyny (7,3)
Marakuja (15,9)
Porzeczki czarne (7,9)
Owoce suszone Brzoskwinie (14,3)
Śliwki bez pestki (16,1)
Figi (12,9)
Warzywa Bób (5,8)
Brukselka (5,4)
Groszek zielony (5,7)

Owoce i warzywa nie zawierają aż tak dużej ilości błonnika, ale i tak są dobrym jego źródłem, tym bardziej, że zaleca się spożycie, co najmniej 5 porcji warzyw w ciągu dnia oraz 2 porcji owoców. Dzienne spożycie błonnika pokarmowego dla osoby dorosłej powinno wynosić 20-40 g (14 g/1000 kcal). Przy większej jego podaży należy pamiętać o płynach, których konsumpcja powinna wynosić co najmniej 1,5 litra w ciągu doby.

Spróbujmy więc zastosować powyższe wskazówki, czyli zwiększyć spożycie produktów bogatych w błonnik pokarmowy, płynów oraz aktywność fizyczną, a problem zaparć nie będzie nam doskwierał. Pamiętajmy – środki przeczyszczające to ostateczność.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s