Kalafior

Znany już w czasach starożytnych, pochodzący z Cypru kalafior, to cenne warzywo należące do rodziny kapustowatych. Kwiatostan to jadalna część, która może ważyć nawet 2 kilogramy.

kalafior 2

Jest doskonałym źródłem witaminy C, K, B5 i B6, kwasu foliowego oraz błonnika, manganu, fosforu, biotyny i choliny. Z obecności tych cennych składników odżywczych wynika wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim odgrywa kluczową rolę w przeciwdziałaniu powstawaniu komórek nowotworowych, szczególnie raka piersi, prostaty, okrężnicy czy jajnika. Wspomaga działanie trzech systemów:

  • Detoksykacji – aktywując i regulując działanie enzymów detoksykacyjnych;
  • Antyoksydacji – zmniejsza stres oksydacyjny dzięki zawartości antyoksydantów takich jak witamina C, mangan, fitoskładniki (np. kwas kawowy, kwas ferulowy, kwercetyna, rutyna);
  • Przeciwzapalny – bogate źródło witaminy K, kwasu omega 3, oraz glukorafaniny, co zapobiega powstawaniu chorobom układu sercowo-naczyniowego.

W 100 gramach kalafiora zawarte jest aż 9 gramów błonnika pokarmowego, co świetnie wspomaga działanie systemu trawiennego. Dodatkowo glukorafanina chroni nabłonek żołądka poprzez hamowanie wzrostu bakterii Helicobacter pylori.

Uwaga! Kalafior zawiera związki wolotwórcze – goitrogeny, które utrudniają wchłanianie przez organizm jodu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania hormonów tarczycy (tutaj znajdziecie więcej informacji).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s