DZIAŁAMY w kuchni / Vol.24

Bakłażan jest mało kalorycznym warzywem, bogatym w potas, wapń, magnez i błonnik. Można przyrządzać go w różny sposób, natomiast w dzisiejszym odcinku DZIAŁAMY W KUCHNI zaprezentujemy Wam wersję PIZZERINEK Z BAKŁAŻANA.

20160821_172947

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • przecier pomidorowy/koncentrat
  • 100 g startego sera mozzarella
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • oliwa z oliwek
  • czosnek granulowany
  • przyprawy do smaku: sól pieprz oregano

20160821_163715

Bakłażana dokładnie umyj i pokrój go w plastry. Ułóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przypraw je czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i polej oliwą z oliwek.

20160821_164937

Włóż blachę do piekarnika i piecz 15 minut w 220 stopniach C. Po 15 minutach wyjmij blachę z piekarnika. Każdy plaster nasmaruj przecierem pomidorowym.

20160821_171602

Następnie posyp startą mozzarellą i kawałkami pomidora (odsączonymi z soku). Dopraw solą, pieprzem i oregano.

20160821_171654

20160821_171739

Włóż blachę do piekarnika jeszcze na 10 minut. Zmniejsz jego temperaturę tym razem do 210 stopni C.

20160821_172848

Gotowe po 10 minutach. Wyjmij blachę z piekarnika i przełóż plastry bakłażana na talerz. Udekoruj świeżą bazylią 🙂

20160821_172956

Życzymy Smacznego!

Krzysiu & Aga.


źródło: popularne.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s