Nektarynka

Nektarynka stanowi odmianę brzoskwini zwyczajnej. W odróżnieniu od niej posiada gładką skórkę bez omszenia. Żółte owoce z czerwonym rumieńcem rosną na drzewach dochodzących do 6 metrów wysokości. W zależności od odmiany dojrzewają między lipcem a październikiem. Uprawiane głównie w klimacie ciepłym dominują w Hiszpanii, Francji, Grecji, Włoszech czy też Stanach Zjednoczonych.

nektarynki

Pyszne, orzeźwiające, słodkie owoce spożywane są głównie na surowo, bądź też są dodatkiem do lodów, ciast, składnikiem przetworów takich jak dżem, kompot, likier czy sok.

Właściwości nektarynki:

  • Jest niskokaloryczna – w 100 gram dostarcza około 44 kcal;
  • Zawiera antyoksydanty – witaminę C, E, A, związki polifenolowe (luteina, zeaksantyna), które zwalczają wolne rodniki;
  • Jest źródłem witamin z grupy B – niacyny, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych takich jak potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor.

Reakcje alergiczne spowodowane konsumpcją nektarynki zdarzają się bardzo rzadko.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s