DZIAŁAMY W KUCHNI / VOL.26

Sałatka z jarmużu

Co powiecie na pożywną, łatwą i szybką w wykonaniu przekąskę? Jarmuż na surowo smakuje wyśmienicie, a dodatkowo jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Składniki dla 4 osób:

  • 10 liści jarmużu (około 200 g)
  • 2 twarde kwaśne jabłka
  • 1/3 szklanki migdałów

Sos:

  • 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jarmuż dokładnie umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki. Grube łodygi pousuwać.

p1160620

Umyte jabłka obrać i pokroić w kostkę.

p1160630

Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucić migdały. Prażyć 1 – 2 minuty, a następnie posiekać.

p1160633

W szklance wymieszać wszystkie składniki sosu.

Połączyć wszystkie składniki, zalać sosem i dokładnie wymieszać.

p1160639

Życzymy smacznego!

p1160641

Marta & Tomek

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s