Kuchnie Świata | Pho

flaga

Zupa PHO (phở – oryginalna pisowniajest popularnym daniem kuchni wietnamskiej. Przepis na potrawę powstał na początku dwudziestego wieku w północnym Wietnamie. Po roku 1954, w związku z migracjami spowodowanymi podziałem Wietnamu na część południową i północną, potrawa rozprzestrzeniła się również na inne regiony, wzbogacana lokalnymi składnikami. Obecnie PHO jest popularnym daniem nie tylko w całym Wietnamie, ale również w innych regionach Azji. Staje się również bardzo popularna w Europie.

dsc01326

Tradycyjnie przyrządza się dwa rodzaje PHO:

  • phở bò z wołowiną
  • phở gà z mięsem kurczaka

Obecnie tworzone są różne wariacje z innymi dodatkami. Zdarza się, że do przygotowania zupy wykorzystuje się ponad 20 różnych składników.

Jedną z rzeczy jakie wyróżnia PHO od innych zup czy potraw jest to, iż dodatki nie są gotowane, lecz jedynie sparzone we wrzącej zupie (dlatego też nie przyrządza się PHO z wieprzowiny). Do zupy dodaje się makaron, wedle upodobania – sojowy, ryżowy lub chiński. Zupę najczęściej przyprawia się zieloną kolendrą, szczypiorkiem marynowanym czosnkiem, ostrą papryką, czy dosala sosem rybnym lub sojowym oraz skrapla cytryną. Zupę je się zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub kolację. PHO zwykle je się pałeczkami, wypijając na koniec sam bulion.


źródło – wikipedia, tasteofmyday

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s