Kuchnie Świata | Muhammara

Muhammara to syryjska pasta z czerwonej papryki i orzechów włoskich. Znana jest także w kuchni libijskiej. To rodzaj przystawki, małe proste danie, które idealnie pasuje do surowych warzyw, chleba. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i kolorowe danie. Możecie je sami przyrządzić. Poniżej krótka instrukcja.

muhammara

Składniki:

  • Czerwona papryka – 2 średniej wielkości;
  • Orzechy włoskie – 1/3 szklanki;
  • Okruszki chleba ze środka – 1/3 szklanki;
  • Czosnek – 1 ząbek;
  • Szalotka – 1 małej wielkości;
  • Papryczka peperoncino suszona bez pestek – 1 małej wielkości;
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka;
  • Kumin – ½ łyżeczki;
  • Sól i świeżo zmielony pieprz;
  • Sok z cytryny – ½ łyżeczki;
  • Grenadyna – ½ łyżeczki.

Umytą paprykę dzielimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy do czasu, aż skórka będzie mocno czerwona. Po wyjęciu studzimy i pozbywamy się skórki.

Następnie wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Życzymy smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s