Seler

Należący do rodziny selerowatych seler zwyczajny możemy spotkać dziko rosnący na terenie Europy, Azji, Afryki i na Kaukazie. W Polsce rośnie dziko jedynie na wyspie Uznam. Forma uprawna jest bardziej powszechna w wielu zakątkach świata.

Seler ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w lecznictwie. W starożytnych krajach służył jako środek uspokajający, afrodyzjak a nawet używano go przy obrządkach pogrzebowych.

seler-okladka

Co do korzyści płynących z konsumpcji to seler ma przede wszystkim działanie oczyszczające poprzez usuwanie produktów ubocznych przemiany materii. Ułatwia trawienie zwłaszcza tłuszczów, oraz likwiduje zaparcia. Jest moczopędny.

Działa przeciwzapalnie wobec naczyń krwionośnych oraz szlaku trawiennego, gdyż zawiera spore ilości antyoksydantów takich jak na przykład witamina C, flawonoidy, mangan, sterole roślinne. Zmniejsza ilość prozapalnych cytokin. Może to mieć kluczowe znaczenie przy przeciwdziałaniu powstawania chorób nowotworowych. Nasiona, olej oraz ekstrakty z selera korzystnie wpływają na obniżenie ciśnienia krwi.

Warto wiedzieć, że każda cześć selera zawiera cenne substancje odżywcze. Ma on bardzo niską zawartość kalorii. 100 gramów bulwy dostarcza zaledwie 21 kcal, zaś seler naciowy (najmłodsza odmiana tego warzywa) około 13 kcal. Pamiętajmy, ze najlepiej spożywać go na surowo. W procesie obróbki cieplnej jego indeks glikemiczny znacznie się zwiększa, co oznacza, że szybciej wzrasta poziom glukozy we krwi na 2 – 3 godziny po konsumpcji.

swler-naciowy

Zawiera ponad 80 cennych składników. Jest doskonałym źródłem przede wszystkim witaminy K oraz molibdenu. Zawiera także duże ilości witamin z grupy B, potas, błonnik, witaminę C oraz fosfor.

Owinięty w plastikową torbę seler naciowy można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Najlepiej go umyć oraz kroić tuż przed samym spożyciem. Łodygi nie powinny być miękkie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s