Działamy w Kuchni / vol. 28

Pierniki

Trwając w świątecznym nastroju dzisiaj zaprezentujemy Wam przepis na pyszne pierniki w wykonaniu Marty i Tomasza.

Składniki na ok. 100-120 sztuk:
  • ½ szklanki miodu
  • 160 g masła
  • szklanka miałkiego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 4 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki kakao (składnik opcjonalny, nadaje pierniczkom ciemniejszy kolor)
Przygotowanie:

Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnku, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

01

Po przestudzeniu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ugniatając (można też użyć miksera do gęstych ciast). Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dodajemy więcej płynnego miodu.

02 03

Wałkujemy ciasto na stolnicy lub blacie na grubość 2-3 mm. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsypujemy mąką. Im grubsze ciasto, tym pierniczki będą bardziej miękkie po upieczeniu. Używając form do ciastek wykrawamy z ciasta dowolne kształty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy aby ciastka nie sklejały się ze sobą podczas pieczenia.

04 05

Pieczemy pierniczki w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Następnie wyjmujemy blachę z piekarnika i odkładamy ciastka na kratkę do wystygnięcia.

06

Przekładamy pierniczki do szczelnych pojemników i w ten sposób możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Jeśli pierniczki są zbyt twarde, warto włożyć do pojemników kilka kawałków jabłka, aby zwiększyć wilgoć wewnątrz pojemnika i zmiękczyć ciastka. Pamiętajmy, żeby wymieniać jabłka co 2-3 dni, aby nie spleśniały.

07

Przed wystawieniem na stół pierniczki możemy przyozdobić w dowolny sposób. My zastosowaliśmy lukier, kolorową posypkę i bakalie.

08 09

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s