Kuchnie świata | Lomo saltado

peru

Jednym z najbardziej popularnych dań peruwiańskich jest Lomo saltado.

Danie to należy do chifa, czyli peruwiańskiej odmiany kuchni chińskiej. Kuchnia chifa powstała za sprawą chińskich imigrantów, którzy dostosowywali przepisy rodzimej kuchni do dostępnych w Peru składników.

Danie składa się z pasków wołowiny smażonych na rozgrzanym oleju z sosem sojowym, octem winnym, ostrymi papryczkami, pomidorami, cebulą, przyprawami i ziemniakami pociętymi w plastry. Podawane jest z białym ryżem. Może być przygotowane w wersji z sosem lub bez.

chi

Potrawa znana była już pod koniec XIX wieku pod nazwami lomito de vaca, lomito saltado lub lomito a la chorrillana.


źródło – wikipedia.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s