Kuchnie świata | Potjiekos

Mieszkańcy Republiki Południowej Afryki mają bardzo różne upodobania kulinarne. Ciężko, więc o tylko jedną narodową potrawę. Większość z nich często gotuje w pojedynczym, żeliwnym naczyniu, zwanym potije. Od tego pochodzi nazwa jednej z tradycyjnych potraw południowoafrykańskich potjiekos. W wolnym tłumaczeniu oznacza to jedzenie z małego garnka.

Przygotowanie potjiekos najczęściej skupia rodzinę i przyjaciół, ponieważ trwa nawet kilka godzin. Danie to nie ma ścisłego przepisu, dlatego kucharz może użyć swojej wyobraźni do przygotowania potrawy. Jedyną zasadą jest użycie mięsa z odpowiednią ilością tłuszczu, aby danie nie było zbyt suche. Każde mięso jest dobre. Składniki wrzuca się warstwami, najpierw mięso, potem kartofle, cebula, na końcu bardziej delikatne warzywa. Podczas przygotowywania nie wolno mieszać potrawy, miesza się ją tylko raz przed samym podaniem. Wspólne gotowanie wiąże się z długim biesiadowaniem. Potrzebny jest specjalny zaokrąglony, żeliwny garnek na trzech nogach, który stoi obok ogniska. Cała idea polega na tym, żeby danie gotowało się powoli, przez bardzo długi czas. Kształt naczynia sprzyja równomiernemu rozchodzeniu się ciepła, a grube żeliwo zapobiega przypaleniu.

Ten sposób gotowania najczęściej jest stosowany przez ludzi kochający się w wielu możliwościach i odmiennych wynikach.  Dawniej ludzie gotując w potjie te same składniki, często otrzymywali różny smak potrawy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s